Ziua Internațională a Ursului Polar

Ziua Internațională a Ursului Polar este un eveniment anual sărbătorit la fiecare 27 februarie pentru a crește gradul de conștientizare asupra problemelor care amenință aceste animale și de a încuraja schimbarea.

Un simbol al forței și rezilienței în fața adversității, acești urși arctici au o blană groasă, albă și pot înota pe distanțe lungi. Sub blană, au un strat gros de grăsime, ce poate măsura până la 11 cm, ce îi ajută să stea calzi, mai ales atunci când înoată. Blana lor e un foarte bun izolant, încât, atunci când aleargă, există riscul de a se supraîncălzi, iar uneori au nevoie să intre în apă pentru a se răcori.

Deși are urechi mici, auzul lui este foarte bine dezvoltat. De asemenea, și mirosul, simte prada de la o distanță de 30 de kilometri. Ghearele lui sunt mari și puternice și poate alerga cu o viteză de până la 65 km/h.

Mâncarea lui preferată este carnea de focă, pe care o vânează la copcă, este un foarte bun înotător, poate sta sub apă până la cinci minute. Puii de urs polar își urmăresc mama peste tot. Uneori se urcă în spatele ei, chiar și când aceasta înoată.

Greutatea ursului polar poate atinge 300‑600 de kilograme, iar înălțimea lui ajunge la aproape 2 metri și lungimea la 3 metri. Urșii polari pot trăi chiar și 40 de ani.

Urșii polari sunt creaturi impunătoare care cutreieră ghețurile reci ale Arcticii. Totuși, în ultimele decenii, gheața marină arctică s-a topit într-un ritm alarmant, determinând reducerea calotei glaciare. Din această cauză, urșii polari își pierd habitatul, sursele de hrană și, în final, mor de foame și epuizare.

În lume mai există doar 26.000 de urși polari, majoritatea se află în Canada.

sursa foto Freepik